Gino Corfiati - FORUM DI LINGUA ITALIANA
Καλώς ορίσατε στο ΦΟΡΟΥΜ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
Για να αποφύγετε την προβολή διαφημίσεων κάντε κλικ στο Σύνδεση (εάν είστε μέλος) ή στο Εγγραφή (εάν είστε επισκέπτης).

Il Forum di Lingua Italiana vi dà il BENVENUTO
Se sei già registrato, clicca su Σύνδεση per accedere al forum e a tutte le sue funzionalità.
Se sei nuovo, iscriviti cliccando sul pulsante Εγγραφή: l'iscrizione ti farà partecipare al gioco, ti darà accesso a diverse aree riservate e ti farà conoscere molta gente.

Cosa aspetti? Iscriviti anche tu!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Gino Corfiati - FORUM DI LINGUA ITALIANA
Καλώς ορίσατε στο ΦΟΡΟΥΜ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
Για να αποφύγετε την προβολή διαφημίσεων κάντε κλικ στο Σύνδεση (εάν είστε μέλος) ή στο Εγγραφή (εάν είστε επισκέπτης).

Il Forum di Lingua Italiana vi dà il BENVENUTO
Se sei già registrato, clicca su Σύνδεση per accedere al forum e a tutte le sue funzionalità.
Se sei nuovo, iscriviti cliccando sul pulsante Εγγραφή: l'iscrizione ti farà partecipare al gioco, ti darà accesso a diverse aree riservate e ti farà conoscere molta gente.

Cosa aspetti? Iscriviti anche tu!
FACEBOOK PAGE

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ

Τομέας Β: Μεταφορές και Δίκτυα Επιφανείας



Β: Μεταφορές και Δίκτυα Επιφάνειας
Head of Department: Dr. Γεωργία Αϋφαντοπούλου

Στελέχη: Μ. Μορφουλάκη, Ευ. Μητσάκης, Μ. Βασιλαντωνάκης, Ε. Γαγάτση, Α. Κορτσάρη, Γ. Μυρόβαλη, Ν. Κωτούλα, Κ. Χρυσοστόμου, Ευ. Χρυσοχόου, J. Salanova, Η. Στάμος, Π. Ιορδανόπουλος, Α. Σταθακόπουλος, Π. Τζένος, Κ. Παχατουρίδης, Ε. Ναθαναήλ (εξ. συνεργάτης – Μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ), Γ. Τυρινόπουλος (εξ. Συνεργάτης – Μέλος ΔΕΠ ΤΕΙ), Μ. Γκόγκας, Ι. Αδάμος, Ε. Παπαϊωάννου, Τ. Κουτούλας, Μ. Τσάμη, Κ. Παπουτσής

Ο Τομέας αυτός έχει σαν αντικείμενο όλα τα θέματα Σχεδιασμού, μελέτης, διαχείρισης, και λειτουργίας του συστήματος επιφανειακών συστημάτων μεταφορών (οδικά, σιδ/κά, θαλάσσια). Ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη και συντήρηση του Παρατηρητηρίου Μεταφορών του ΙΜΕΤ (ΚΟΜΒΟΣ ΙΜΕΤ) καθώς και γενικότερα με τη «ζήτηση» για μετακινήσεις και την «αξιολόγηση» του συστήματος των Μεταφορών τόσο σαν συνολικό σύστημα όσο και σαν υποσύστημα (δηλαδή ανά μεταφορικό μέσο).

Ενδεικτικά αντικείμενα του Τομέα Β είναι:

  1. Ανάπτυξη και προώθηση της διαδικασίας Σχεδιασμού των Μεταφορών σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο
  2. Σχεδιασμός Δικτύων μεταφορικών υποδομών
  3. Εμπορευματικές μεταφορές και logistics
  4. Παρατηρητήριο Μεταφορών - Συλλογή, συντήρηση και ανάλυση στοιχείων και δεδομένων σχετικά με το σύστημα κυκλοφορίας και Μεταφορών σε οδικές, σιδηροδρομικές και Θαλάσσιες μεταφορές.
  5. Εφαρμογές των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT – Information Communication Technologies) στην κυκλοφορία και τις μεταφορές (οδικές, σιδηροδρομικές και Θαλάσσιες)
  6. Ως άνω για την υποδομή: «Έξυπνη» Μεταφορική Υποδομή
  7. Θέματα οργάνωσης και λειτουργίας συστημάτων Μεταφορών επιφανείας
  8. Οικονομοτεχνική αξιολόγηση συγκοινωνιακών έργων και συστημάτων.
  9. Διαμόρφωση πολιτικής Μεταφορών στις περιοχές αρμοδιότητας του Τομέα.


Β1: Εμπορευματικές Μεταφορές και Logistics (οδικές, σιδ/κές, θαλάσσιες, διατροπικές)
Head of Laboratory: Ελίζα Γαγάτση

Λειτουργία – διαχείριση – βελτιστοποίηση συστημάτων εμπορευματικών μεταφορών και logistics. Διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων μεταφορών σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Τεχνολογίες παρακολούθησης και ασφάλειας εμπορευματικών μεταφορών σε επιχειρηματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και μεθόδων βελτιστοποίησης στις εμπορευματικές μεταφορές. Έρευνες ανάλυσης επιπτώσεων από τη χρήση των τεχνολογιών αυτών στις εμπορευματικές Μεταφορές.

Οργάνωση, διαχείριση Τερματικών Εμπορευματικών Σταθμών και διερεύνηση της ένταξης τους στις παγκόσμιες αλυσίδες logistics. Διερεύνηση των ιδιαίτερων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο των εμπορευματικών Μεταφορών.

Μελέτη του συστήματος των θαλασσίων (ενδο)μεταφορών από την πλευρά των υποδομών (λιμάνια), δικτύων εξυπηρέτησης, τρόπου οργάνωσης, λειτουργικών χαρακτηριστικών στόλου, και πολιτικής.

Ευθύνη για τη δημιουργία cluster στα Logistics.


Β2: Αστική κινητικότητα και πολυτροπικά συστήματα Δημοσίων Μαζικών Μεταφορών (οδικά, σιδηροδρομικά, Θαλάσσια)
Head of Laboratory: Dr. Μαρία Μορφουλάκη

Ανάλυση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας συστημάτων Δημοσίων Συγκοινωνιών και οδικής κυκλοφορίας (αστικές και υπεραστικές περιοχές). Στα πλαίσια αυτά ασχολείται με τα ακόλουθα ειδικότερα αντικείμενα (με ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε συγκεκριμένα στελέχη του Εργαστηρίου):

  1. Οργάνωση, διαχείριση, και λειτουργία συστημάτων κυκλοφοριακού ελέγχου (αστικές και υπεραστικές περιοχές)
  2. Οργάνωση, διαχείριση, και λειτουργία συστημάτων Δημοσίων Συγκοινωνιών (αστικές και υπεραστικές περιοχές)
  3. Στρατηγικός σχεδιασμός υποδομής και οργάνωσης συστημάτων μεταφορών.
Επίσης, ασχολείται με τη μελέτη και διαμόρφωση πολιτικών και μέσων για ανάπτυξη «βιώσιμης κινητικότητας» σε αστικές και υπεραστικές περιοχές, και τρόπων «διαχείρισης» αυτής της κινητικότητας (sustainable mobility management). Στα θέματα αυτά συνεργασία με τον Τομέα Γ, και το Εργαστήριο Α3 για εφαρμογή και αξιοποίηση των τεχνικών και τεχνολογιών κινητικότητας που αναπτύσσονται εκεί.
Ποιοτικός έλεγχος και αξιολόγηση συστημάτων Συγκοινωνιών (παροχής μεταφορικών υπηρεσιών στο κοινό ή υποδομών τους). Εφαρμογή δεικτών και μεθοδολογίας ποσοτικοποίησης τους για την αξιολόγηση της προσφερόμενης εξυπηρέτησης από το αντίστοιχο σύστημα.

B3: Σχεδιασμός, Διαχείριση και Ανάλυση συστημάτων Μεταφορών και κυκλοφορίας / Παρατηρητήριο Μεταφορών ( ΚΟΜΒΟΣ ΙΜΕΤ)
Head of Laboratory: Dr. Ευάγγελος Μητσάκης

Στηριζόμενο στην υποδομή του τομέα σε εξειδικευμένα λογισμικά Σχεδιασμού των Μεταφορών, ανάλυσης δικτύων, και υπολογιστικές πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών για την μελέτη και τη διαχείριση μεταφορικών δικτύων (όλα εντεταγμένα στον ΚΟΜΒΟ ΙΜΕΤ), το τμήμα αυτό εκτελεί εστιασμένη έρευνα σε θέματα προσομοίωσης και βελτιστοποίησης με χρήση των δεδομένων πακέτων λογισμικού με έμφαση στην εφαρμογή συστημάτων ευφυών μεταφορών για τη διαχείριση της μεταφορικής ζήτησης και της μεταφορικής υποδομής.
Το τμήμα εξειδικεύεται επίσης στην ανάπτυξη «διεπαφών» για την «ολοκλήρωση» συστημάτων ευφυών μεταφορών και των σχετικών διαδικασιών μεταξύ των φορέων που τα διαχειρίζονται και ειδικότερα σε θέματα:
  1. Transport modeling & demand forecasting
  2. Process modeling
  3. Ανάλυση, πιστοποίηση και επεξεργασία κυκλοφοριακών δεδομένων
  4. Ορισμός και προσαρμογή παραμέτρων λειτουργίας και σχεδιασμού δικτύων
  5. Traffic control
  6. Προσομοίωση δικτύων και αξιολόγηση
  7. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και test bed στον τομέα των μεταφορών
  8. Content management techniques
  9. Εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στα παραπάνω, στα πλαίσια της δημιουργίας και λειτουργίας ολοκληρωμένων συστημάτων «ευφυών» μεταφορών (Intelligent Transport Systems - ITS).

Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάλυση στατιστικών στοιχείων και δεδομένων που είτε παράγονται από την έρευνα του Ινστιτούτου είτε παρέχονται από εξωτερικούς φορείς, σχετικά με τον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα και διαμόρφωση κατάλληλων δεικτών οι οποίοι θα παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ΙΜΕΤ σαν «δείκτες ΙΜΕΤ» και θα παρουσιάζουν την εξέλιξη βασικών μεγεθών στον τομέα των Μεταφορών στη χώρα.

Έρευνα σε θέματα ελέγχου και κανονικοποίησης δεδομένων από διαφορετικές πηγές και ανάπτυξη νέων τεχνικών για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε βασικά δεδομένα από τη συνδυαστική ανάλυση ιστορικών δεδομένων και δεδομένων πραγματικού χρόνου.

Το Τμήμα έχει επίσης την επιστημονική ευθύνη για την ανάπτυξη και συντήρηση του ΚΟΜΒΟΥ του ΙΜΕΤ, ώστε να αυτός να είναι πλήρως λειτουργικός και αξιοποιήσιμος ώστε να αποτελεί έργο εθνικής εμβέλειας σε πλήρη ισοδυναμία και συνεργασία με αντίστοιχους κόμβους του εξωτερικού.

Ειδικότερα σε σχέση με τον ΚΟΜΒΟ του ΙΜΕΤ το Τμήμα αυτό έχει την αρμοδιότητα των ενεργειών για επίτευξη των επιστημονικών στόχων του ΚΟΜΒΟΥ που καθορίζονται (ενδεικτικά ως εξής:

  1. Τυποποίηση μοντέλων συγκοινωνιακών δεδομένων και διασύνδεση δεδομένων και υπηρεσιών με εξωτερικές βάσεις και συστήματα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τεχνολογίες αιχμής.
  2. Συγκεκριμένες εφαρμογές στο χώρο των Μεταφορών, ψηφιακών υποβάθρων γεωγραφικής απεικόνισης των συγκοινωνιακών δικτύων της χώρας σε αστικά και υπεραστικά περιβάλλοντα.
  3. Διάθεση προς χρήση καινοτόμων συγκοινωνιακών μοντέλων & αλγορίθμων (π.χ. μοντέλα προσομοίωσης συγκοινωνιακών δικτύων μεγάλης κλίμακας, δυναμικών αλγορίθμων καταμερισμού στο δίκτυο / ισορροπίας κυκλοφοριακών φόρτων).
  4. Συσσώρευση, αποθήκευση, και συντήρηση πρωτογενών στατικών και δυναμικών δεδομένων για την κυκλοφορία και τις Μεταφορές στην Ελλάδα και ενοποίησή τους σε μια ολοκληρωμένη βάση.
  5. Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με ερευνητικό υλικό.
  6. Χρήση συγκοινωνιακών εργαλείων για την δημιουργία επεξεργασμένων πληροφοριών προς αξιοποίηση από ερευνητικά έργα.
  7. Εγκατάσταση ή/και ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων βασισμένων σε τεχνολογίες αιχμής (με σκοπό την δημιουργία «Θερμοκοιτίδας καινοτομίας»).
  8. Υλοποίηση πλατφόρμας δοκιμών (test bed) νέων τεχνολογιών, καινοτόμων συγκοινωνιακών μοντέλων & αλγορίθμων καθώς και πρωτότυπων εφαρμογών που προκύπτουν από έρευνα.
  9. Δημιουργία διαδικτυακής πύλης πληροφόρησης και διάχυσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, και διασύνδεσης με ερευνητικά εργαστήρια του τομέα των Μεταφορών σε όλο τον κόσμο.
  10. Σταδιακή υλοποίηση Παρατηρητηρίου Μεταφορών για συγκεκριμένους δείκτες (ποιοτικούς ή αποδοτικότητας).
Τέλος το Τμήμα αυτό έχει την ευθύνη εισήγησης προς τη Διεύθυνση του Τομέα και του ΙΜΕΤ, όλων των θεμάτων εμπορικής πολιτικής του ΚΟΜΒΟΥ σχετικά με την παροχή των υπηρεσιών του προς τρίτους.
ΒΑ: Διεθνείς Σχέσεις
Head of Laboratory: Dr. Ευάγγελος Μητσάκης

Παρακολούθηση της δραστηριότητας των διεθνών Οργανισμών που σχετίζονται ή αφορούν το ΙΜΕΤ, ενημέρωση της Διεύθυνσης και των Τομεαρχών σχετικά με απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς ΙΜΕΤ.
Επίσης η ανταλλαγή αλληλογραφίας με τους Οργανισμούς αυτούς, η διοχέτευση προς τα αρμόδια Τμήματα του ΙΜΕΤ θεμάτων προς διεκπεραίωση που σχετίζονται με τους διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. ερωτηματολόγια), η εκπροσώπηση του ΙΜΕΤ στα διεθνή fora (σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΙΜΕΤ), και η παρακολούθηση ή εκτέλεση ορισμένων έργων και ενεργειών που είναι αρμοδιότητα του ΙΜΕΤ σε σχέση με διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. ERANET).

ΒΒ: Ανάπτυξη Εφαρμογών και Πρωτοτύπων τομέα B’
Head of Laboratory: Βαρθολομαίος-Μιχάλης Βασιλαντωνάκης

Ανάπτυξη πρωτοτύπων συστημάτων και υπηρεσιών για τη στήριξη όλων των τεχνολογικών δράσεων του Τομέα Β’ με έμφαση σε ολοκληρωμένες εφαρμογές συστημάτων.
Η ομάδα έχει την ευθύνη της ανάπτυξης και συντήρησης όλων των συστημάτων λογισμικού του ΚΟΜΒΟΥ ΙΜΕΤ, της συντήρησης του εξοπλισμού του (hardware) καθώς και της συντήρησης – ανάπτυξης όλου του εξοπλισμού υπολογιστών και άλλων συστημάτων του Τομέα Β΄.
Δεδομένης της μεγάλης δυνατότητας και υπολογιστικής χωρητικότητας (capacity) του εξοπλισμού του ΚΟΜΒΟΥ, η ομάδα διερευνά και ικανοποιεί υπολογιστικές ανάγκες όλων των Τομέων του ΙΜΕΤ συνεργαζόμενο κατά περίπτωση με τα αρμόδια Εργαστήρια.
Η ομάδα ΒΒ έχει επίσης την ευθύνη της τεχνικής υποστήριξης του site του ΙΜΕΤ ώστε αυτό να είναι τεχνολογικά στην πρωτοπορία τέτοιων συστημάτων, και συνεργάζεται με τα διάφορα Εργαστήρια και Ομάδες για την απρόσκοπτη εισαγωγή του υλικού για την ανανέωση του site του ΙΜΕΤ, την διατήρηση του αρχείου deliverables, και άλλων σχετικών αρμοδιοτήτων.
Τέλος σε συνεργασία με την Ομάδα ΑΒ, είναι αρμόδια για την εισήγηση προς τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου για τη διαμόρφωση της γενικότερης πολιτικής στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής του ΙΜΕΤ (IT Policy development)......................................................................................................................................